2016. június 16-ától augusztus 31-éig nyári menetrend lép életbe

Minden év nyári időszakában 20-25%-kal esik vissza a tömegközlekedésben utazók száma. A BIOKOM Nkft. Mobilitási Központja törekszik arra, hogy a csökkenő utasszám függvényében kialakított menetrendi változások a lehető legjobban igazodjanak a buszozók igényeihez.

Az elmúlt év őszi társadalmi egyeztetésének eredményeképpen két lépcsőben olyan menetrendi fejlesztéseket vezet be a Mobilitási Központ, amelyek igazodnak a Klinikai városrészben bekövetkezett jelentős fejlesztésekhez, illetve kényelmesebb és gyorsabb utazást tesznek lehetővé.

Így 2016. június 16-ától (csütörtöktől) nemcsak az időpontok módosulnak, hanem a vonalhálózat is. A korábbiakhoz képest így jóval több a változás, emiatt a nyári időszakra menetrendfüzetet adnak ki. Ennek kiadása hiánypótló, mivel a 2014-es változások óta nem jelent meg, így június közepétől már megvásárolhatóak lesznek a bérletpénztárakban.

Az új menetrend elérhető lesz az interneten is a mobilitas.biokom.hu oldalon, valamint a 2016. június 13-án (hétfőn) térítésmentesen megjelenő Pécsi Hírekben is.

A változásokkal kapcsolatosan kérik az utasok megértését és türelmét, és várják további javaslataikat, amelyeket akár már az őszi menetrendbe is be tudnak építeni. Arra is kérik a közlekedőket, hogy a menetrendeket pontosan tekintsék át, a csatlakozások helyének és az egyes járatok útvonalának változása olykor más eljutási lehetőséget kínálhat.

Kertvárosi változások:

  • A Kertváros felé közlekedő járatok a Zsolnay-szobornál a Rákóczi úton állnak meg. Ezen megállóban szélesebb a járdafelület és fedett váró is található.
  • Új 103-as járatok indulnak hétköznapokon, amelyek napközben 20 percenként közlekednek. Az új 103-as járatok Kertvárosból indulva a 3-as buszok vonalán közlekednek az Ipar utcáig, majd onnan a Vásárcsarnok – Árkád (Bajcsy-Zsilinszky út) – Zsolnay-szobor – Kórház tér – Barbakán – Ifjúság útja – Klinikák vonalon halad tovább. A járatok a Klinikák felé az Árkádnál egy új, a Bajcsy-Zsilinszky utcában kialakításra kerülő megállóban állnak meg, míg Kertváros felé a Zsolnay-szobortól a 3-as vonalán közlekednek tovább. A 3-as buszok útvonala nem változik, a két járat közösen 10 percenként indul napközben.
  • Új 8-as járat indul a Fagyöngy utcából a Várkonyi N. utca felé, majd a 6-os busz útvonalán halad és a Várkonyi N. utcától a Fagyöngy utcába tér vissza. A járatok napközben 10 percenként közlekednek közösen a 6-os buszokkal a Várkonyi N. utca – Krisztina tér – Littke utca – Árkád szakaszon.
  • A 71-71Y járatok 7-7Y jelzést kapnak. A 7-es busz számjelzése évtizedes hagyományra tekint vissza, amelyet célszerű újra bevezetni. A 7-7Y járatok munkanap hajnalban is indulnak a 73-as buszok helyett, továbbá kora este is kiváltják a Fagyöngy utcai betéréssel közlekedő buszjáratot, így gyorsabb hazajutást biztosítanak a Malomvölgyi út felé.
  • Új 107-es járatok indulnak a reggeli csúcsidőben a Malomvölgyi útról a Littke utcáig a 7-es vonalán, majd onnan megállás nélkül, gyorsított járatként haladnak tovább az Autóbusz-állomásig, onnan tovább az Árkád megállón át Egyetemvárosig közlekednek. A járatok már 4 perccel korábban beérhetnek a pécsi Belvárosba. A jövőben több ilyen gyorsított járatot terveznek indítani.
  • A 3-as és 6-os buszok vonalvezetése nem változik, de az új 8-as és 103-as járatok kiegészítik a hagyományos vonalakat, így napközben sűrűbb buszjáratokra kell számítani.
  • A 130-as és 55-ös járatokon nyári idénymenetrendet vezetnek be. Délelőtt a két járat felváltva 20 percenként indul a Klinikáktól.
  • Változások a Mecsekoldalon:

  • A 34-35-35Y vonalon közlekedő járatok számozása és útvonala is megváltozik. A jelenlegi 35Y járat 35-ös jelzést kap, továbbá új 34Y és 35Y járatok indulnak a Mecsekoldal felé munkanap délelőtt és este, valamint hétvégén este, amelyek a Főpályaudvar – Vásárcsarnok – Kórház tér – MTA-székház – Pálosok – Szanatórium – Dömörkapu (34Y)/TV-torony (35Y) útvonalon járnak.
  • Nyáron is közlekedik a 31-es járat. Az autóbuszok csúcsidőben 30 percenként indulnak.
  • A 32-33-as járatok napközben átlagosan 30 percenként indulnak, útvonaluk nem változik. Hajnalban és este 32Y járatok is indulnak a Tettye érintésével, továbbá késő este igény szerint egyes 34Y járatok is betérnek a Tettyére.
  • A 36-37-es járatok csúcsidőben 30 percenként indulnak, a többi időszakban, azaz munkanap hajnalban, délelőtt, este és hétvégén egész nap új 46-os és 47-es járatok közlekednek a két városrész felé. A 47-es járat a Főpályaudvar – Petőfi u. – Donátus – Bálics – Petőfi u. – Főpályaudvar, míg a 46-os járat a Főpályaudvar – Petőfi u. – Bálics – Donátus – Petőfi u. – Főpályaudvar vonalon közlekedik. A két járat felváltva indul, így egyszer Bálicsba, egyszer Donátusba tér be korábban. A változás által munkanapokon a 40 percenkénti buszok helyett 30, hétvégén Bálicsba a 60 percenkénti buszok helyett 40 percenként közlekednek a járatok.
  • Változások Ledinán, Patacson és a II-es rakodón:

  • Időben egyenletesebben elosztott járatokat vezetnek be a megszokott nyári járatsűrűség mellett Ledinán, Patacson és a II-es rakodón is. Az új rendszer segítségével a 27-28-as járatok már hétköznap este is közlekednek, így kibővített időintervallumban biztosítják a közlekedést Uránváros és Ledina között.
  • Változik a járatok számozási struktúrája. A járatok száma mindig az adott végállomást fogja jelölni. Így például a II-es rakodóra Gesztenyésből is indul 26-os busz, vagy éppen a II-es rakodóról is indul Gesztenyésbe 27-es járat. A számozásnál törekedtek a logikus, könnyedén kikövetkeztethető útvonalakra.
  • A bevezetett változás elősegíti, hogy este 40 helyett 30 percenként indulhassanak buszok Gesztenyés vagy Borbálatelep felé.
  • Délelőtt és koraeste időben egyenletesebben elosztott buszok közlekednek a Vadász utca irányába, a párhuzamosan induló járatokat összehangolták.
  • Belvárosi forgalmi rend:

  • A 30-as és a 130-as járatok a Klinikák irányába a Vásárcsarnokot követően a Bajcsy-Zsilinszky utca felé közlekednek, ahol az újonnan kialakított buszmegállóban is megállnak. Ezen megálló létrehozásával az volt a cél, hogy a 2010-ben megszűnt Kossuth téri megállót pótolják.
  • A Kertváros felé közlekedő járatok a Zsolnay-szobornál a Rákóczi úton állnak meg. A megállóban szélesebb a járdafelület és fedett váró is található.
  • Reménypusztai változások:

  • Szombatonként délelőtt a 42-es járatok 41Y jelzéssel közlekednek Reménypusztáig, így a 41-es járatokkal közös szakaszon – elsősorban a délelőtti bevásárlásokat segítve – 30 percenkénti buszokra kell számítani az eddigi óránkénti járatok helyett.
  • Egyéb változások:

  • Általánosságban a vonalak nagyobb részén a nyári forgalomhoz igazodó idénymenetrendet vezetnek be.
  • A 30Y-os, 104-es, 140-es, 141-es, 142-es, 155-ös járatok nem közlekednek nyáron.
  • A 160-as járat 60-as jelzéssel indul Hirdről, továbbá István-aknáról reggeli csúcsidőben szintén 60-as járat indul a Csontváry utca felé.
  • Menetrendi oldalak

    Térképek megtekintése

    BIOKOM Nonprofit Kft.
    Mobilitási Központ
    2016. június 10.

    © BIOKOM Nonprofit Kft.

    Betöltés...

    kezdooldal