Felkerültek a Google Térképre a pécsi helyi buszjáratok

mobilos példa | böngészős példa | fejlesztőknek

A Google és a BIOKOM Nonprofit Kft. együttműködésének köszönhetően 2016. szeptemberétől a Google Térképen elérhetővé váltak a helyi buszjáratok, így immáron Pécsett is megtekinthető a menetrend és akár háztól házig vezető utazás is tervezhető a kapcsolódó gyaloglási útvonalak részletezésével.

A Google Térkép a weben kívül megtalálható a legtöbb okostelefonon is, így széles körben vált elérhetővé a buszmenetrend. Pécs területén ezentúl nem csak autós és gyalogos, hanem tömegközlekedési útvonaltervezés is lehetséges, mely során a Google algoritmusa a felhasználók igényei alapján alacsonyabb gyaloglási távolságra, vagy kevesebb átszállásra is javaslatot tesz. Az utazástervezés során lehetőség van az érkezési idő megadására is, így utasaink egyszerűen megtervezhetik, mikor kell indulniuk, hogy időben céljukhoz érkezzenek.

A Google Térképen jelenleg a tervezett menetrendi adatok jelennek meg utazástervezéskor és egy-egy megálló kiválasztásakor is, de tervezzük az autóbuszok fedélzeti számítógépeiről érkező valós idejű adatok felhasználását, illetve a rövidebb forgalmi változások adatainak megosztását is. A gyalogos útvonaltervezés fejlesztéséhez szükséges Pécs területén több járdát, ösvényt, illetve gyalogutat a Google Térképre felvinni, ezek nélkül egyes esetekben nem a legközelebbi, vagy legkönnyebben megközelíthető megállóhely kerül kiválasztásra, hiszen a térképen nem szerepel még minden biztonságosan járható nyilvános gyaloglási lehetőség. A gyalogutak felvitelére mindenkinek lehetősége van, a Google Térképszerkesztőn (https://www.google.hu/mapmaker) megadhatók a hiányzó járdák, gyalogutak.

Az elért fejlesztések segítségével reményeink szerint utasaink, főleg a városunkba látogatók és a külföldi hallgatók könnyebben megtalálják a számukra megfelelő utazási lehetőségeket és ezáltal számukra még vonzóbbá válik a tömegközlekedés.

A Google Térkép itt érhető el: https://maps.google.hu

Utazástervezési példa mobilalkalmazás segítségével

A hivatalos Google Térkép alkalmazás Android és iOS rendszerekre érhető el.

Az alkalmazás megnyitását követően a kezdőképernyő jobb alsó sarkában található kék útvonaltervezés ikonjára koppintva betöltődik az adatok megadására szolgáló felület.

Az útvonalterv kezdő- és végpontjának megadására több lehetőség is van:

 • Megadhat szövegesen egy postacímet, pl. "7632 Pécs, Siklósi út 52.".
 • Megpróbálkozhat egy intézmény, szórakozóhely, egyéb közérdeklődés körébe tartozó névvel, pl. "pécsi tv torony".
 • A "Választás a térképen" opció használatával a térképfelület közepén megjelenő piros jelölő alatt a térképet mozgatva kiválasztható az adott földrajzi hely.
 • Megadhat akár GPS koordinátákat is: "46.066909, 18.225661".
 • A végpontok megadása után a menüsávban válassza a "Tömegközlekedés" ikont. A Google Térkép máris javaslatot tesz az utazásra azonnali indulással.

   

  A "Beállítások"-ra koppintva megadhatók az utazás beállításai. Pécsett értelemszerűen a járművek közötti preferencia beállításának nincs értelme, hiszen kizárólag autóbuszokkal oldjuk meg a helyi tömegközlekedést. Lehetőség van azonban kevesebb átszállásra, kevesebb gyaloglásra is optimalizálni utazásunkat, de fontos tudni, hogy mindkettő lehetőség komoly befolyással van az eljutási időre, így a kényelmesebb utazás sokkal több időt is igénybevehet kedvezőtlen átszállási lehetőségek esetén!

  Az utazás időpontját többféleképpen is meg lehet határozni. Alapesetben a Google Térkép azonnali indulásra ad javaslatot, azaz az első adandó utazási alkalmat ajánlja fel. Az "Indulás ekkor" opcióra koppintással lehetőség van későbbi indulási időpontot, vagy érkezési időpontot megadni. Értelemszerűen ezen adatokhoz igazítja a Térkép az útvonal javaslatát, azaz amennyiben célpontunkhoz időre megyünk, a Google Térkép javaslatot tesz arra, mikor érdemes ahhoz elindulni, hogy biztonsággal időben megérkezzünk.

   

  Egy eredményre koppintva a részletes nézet töltődik be, ahol a térképre koppintva teljes képernyős térképes nézetet hívhatunk elő, míg az utazás részleteit tovább bonthatjuk, ha a gyaloglás, vagy az utazás részre koppintunk.

  Gyaloglási utasításra koppintva a navigációs nézet jelenik meg, ahol lépésenként végigjárhatjuk útitervünket, beleértve a gyalogláshoz szükséges utasításokat is.

   

  FIGYELEM!

  A Google Térkép a BIOKOM Nonprofit Kft. Mobilitási Központjának menetrendi adatait veszi alapul. A városi közlekedés sajátosságai miatt ezen menetrendtől az autóbuszok akár jelentős eltéréssel is közlekedhetnek, továbbá a Google Térkép a gyalogos útvonaltervezés során a közlekedési lámpák működését és a gyaloglási lehetőségeket nem teljeskörűen veszi figyelembe, nem számol továbbá a célpontnál esetlegesen előforduló emeletekkel, liftekkel, portaszolgálatokkal és belső területi eljutási idővel! Kérjük, mindig vegye fentieket figyelembe utazásának tervezésekor!

  Utazástervezési példa böngészőben

  Első lépés: a Google Térkép webhelyének megnyitása: https://maps.google.hu

   

  Második lépés: kattintson a bal felső keresősáv melletti "Útvonaltervek" gombra!

  Az útvonalterv kezdő- és végpontjának megadására több lehetőség is van:

  • Megadhat szövegesen egy postacímet, pl. "7632 Pécs, Siklósi út 52.".
  • Megpróbálkozhat egy intézmény, szórakozóhely, egyéb közérdeklődés körébe tartozó névvel, pl. "pécsi tv torony".
  • Jobb egérgombbal a térképfelületre kattintva kiválasztható az adott földrajzi hely.
  • Megadhat akár GPS koordinátákat is: "46.066909, 18.225661".

  A végpontok megadása után a bal felső menüsávban válassza a "Tömegközlekedés" ikont. A Google Térkép máris javaslatot tesz az utazásra azonnali indulással.

   

  Lehetőség van az utazás paramétereinek változtatására:

  Időpontopciók: Az utazás időpontját többféleképpen is meg lehet határozni. Alapesetben a Google Térkép azonnali indulásra ad javaslatot, azaz az első adandó utazási alkalmat ajánlja fel. Az "Indulás most" opció helyett kattintással lehetőség van későbbi indulási időpontot, vagy érkezési időpontot megadni. Értelemszerűen ezen adatokhoz igazítja a Térkép az útvonal javaslatát, azaz amennyiben célpontunkhoz időre megyünk, a Google Térkép javaslatot tesz arra, mikor érdemes ahhoz elindulni, hogy biztonsággal időben megérkezzünk.

  Útvonalopciók ("Beállítások" gomb): Pécsett értelemszerűen a járművek közötti preferencia beállításának nincs értelme, hiszen kizárólag autóbuszokkal oldjuk meg a helyi tömegközlekedést. Lehetőség van azonban kevesebb átszállásra, kevesebb gyaloglásra is optimalizálni utazásunkat, de fontos tudni, hogy mindkettő lehetőség komoly befolyással van az eljutási időre, így a kényelmesebb utazás sokkal több időt is igénybevehet kedvezőtlen átszállási lehetőségek esetén!

   

  A bal oldali eredmények alatt található "Menetrendböngésző" használatával könnyen áttekinthetők az eljutási lehetőségek: a Google Térkép idősíkon mutatja be az autóbuszjáratokat és a használatukhoz szükséges gyaloglások és átszállások időigényét, így rátekintéssel is választhatunk igényeink szerint. Zöld vonallal jelöli az utazáshoz szükséges időt, ferde kék csíkozással pedig az átszállást, beleértve az esetleges átgyaloglást és a várakozási időt is. A rá- és elgyaloglás időszükségletét kék pontozott vonal ábrázolja.

  Görgetéssel lehet előre és hátra "lapozni" az időben, valamint a fejlécben lehet az utazás időpontját újra megadni. Egy adott eljutásra kattintva pedig visszaválthatunk a térképes nézetre, ahol baloldalt az eljutás adatai részletesen láthatók (ld. következő képet).

   

  A menetrendböngészőből egy lehetőség kiválasztásával, vagy a találatoknál a "Részletek" kattintásával a részletes nézet jelenik meg. A térképen az adott eljutás szerepel zölddel jelölve, a többi eredmény pedig szürkével. A bal oldali sávban kerülnek részletezésre a gyaloglási és utazási teendők, amelyek kattintással tovább részletezhetők: a gyalogláshoz konkrét navigációs utasításokat kapunk, az utazásnál pedig megjelennek a köztes megállók.

  A bal sáv fejlécének jobb oldalán található három szürke ikon segítségével az okostelefonunkra, tabletünkre küldhető az adott utazási terv (Google-fiók bejelentkezés szükséges), vagy egy könnyen megosztható link kérhető, amellyel ismerősökkel ismertethetjük utazási tervünket. A harmadik, nyomtatás ikon segítségével az utazás részletei akár térképes megjelenítéssel együtt kinyomtatható.

   

  FIGYELEM!

  A Google Térkép a BIOKOM Nonprofit Kft. Mobilitási Központjának menetrendi adatait veszi alapul. A városi közlekedés sajátosságai miatt ezen menetrendtől az autóbuszok akár jelentős eltéréssel is közlekedhetnek, továbbá a Google Térkép a gyalogos útvonaltervezés során a közlekedési lámpák működését és a gyaloglási lehetőségeket nem teljeskörűen veszi figyelembe, nem számol továbbá a célpontnál esetlegesen előforduló emeletekkel, liftekkel, portaszolgálatokkal és belső területi eljutási idővel! Kérjük, mindig vegye fentieket figyelembe utazásának tervezésekor!

  Fejlesztőknek

  A menetrendi adatok ún. GTFS formátumban kerülnek feltöltésre, mely nyílt forráskódú és a BIOKOM Nonprofit Kft. Mobilitási Központja szabadon letölthetővé és felhasználhatóvá teszi honlapján. A GTFS adatbázissal kapcsolatosan részletes - angol nyelvű - dokumentáció áll rendelkezésre, hasznos linkeket az alábbiakban szedtük csokorba:

  Menetrendi adatbázisunk pedig innen tölthető le:

  © BIOKOM Nonprofit Kft.

  Betöltés...

  kezdooldal