Pécs közösségi közlekedése a HERE WeGo navigációban is

mobilos példa | böngészős példa | fejlesztőknek

A BIOKOM Nonprofit Kft. és a HERE együttműködésének köszönhetően 2016. decemberétől a HERE WeGo navigáció webes térképén (https://wego.here.com/) és ingyenes okostelefonos alkalmazásaiban (iOS és Android) is elérhetővé vált az autós és gyalogos útvonaltervezés mellett a helyi buszjáratokkal való utazástervezés. A fejlesztésnek köszönhetően a helyi lakosok és a városba látogató belföldi és külföldi vendégek még szélesebb köre számára válhat könnyebbé az utazások előzetes tervezése.

A HERE világszerte ismert navigációstérkép-szolgáltató, a cég az Audi, a BMW és a Daimler-csoport hármas konzorciuma tulajdonában áll. Térképei korábban Navteq és Nokia Maps néven váltak ismertté. A HERE WeGo rendszerében világszerte több mint 1300 városban érhető el a közösségi közlekedési utazástervezés.

A közösségi közlekedés opcióval a HERE WeGo navigáció egy kombinált gyalogos-buszos útvonaltervezést kínál, mutatva a gyalogutat is az indulási és érkezési pontokhoz legközelebb eső megállókhoz. A használat során a felhasználók által felfedezett hiányzó vagy pontatlan járdákat, gyalogutakat bárki pontosíthatja a HERE Map Creator közösségi térképszerkesztőjében.

Indulási és érkezési hely egyaránt megadható a térképre bökve, konkrét címmel vagy helyszínnel (például intézmény vagy üzlet nevével). A javaslatok leírása során a szoftver több tömegközlekedési alternatívát is felkínál. Bármelyik platformon megadható jövőbeli indulási vagy érkezési időpont is.

Útvonaltervezés okostelefonon a HERE WeGo alkalmazással

Először adjuk meg az indulási és célpontot cím vagy helyszín megadásával a fenti keresőmezőben.

Vagy a kívánt célpontra hosszan bökve, majd ujjukat nyomva tartva oldalra húzással válasszuk az „Útvonaltervezés ide” ikont.

 

A fent található "Indulás most" feliratra bökve megadható eltérő indulási vagy érkezési időpont is.

Az időpont kiválasztása után az alkalmazás felkínál néhány lehetséges útvonalat.

 

Egy alternatíva kiválasztása után a térkép egy áttekintő nézetet mutat az utazásról.

A térkép alatt található felfele mutató nyílra bökve lista nézetben is megtekinthetjük az utazás adatait.

 

Egy buszjáratot kiválasztva megjelenik a térképen az útvonala, majd a felfele nyíllal listanézetben mutatja az útvonalon érintett megállókat.

Hasonlóképp megtekinthető nagyítva a megállók megközelítéséhez szükséges gyaloglás áttekintő térképe a gyaloglás sorára bökve.

 

FIGYELEM!

AA HERE WeGo a BIOKOM Nonprofit Kft. Mobilitási Központjának menetrendi adatait veszi alapul. A városi közlekedés sajátosságai miatt az autóbuszok ezen menetrendtől akár jelentős eltéréssel is közlekedhetnek a valóságban. Kérjük, mindig vegye fentieket figyelembe utazásának tervezésekor!

Útvonaltervezés a https://wego.here.com/ weboldalon:

Ha csak tájékozódni kívánunk, a böngészőben bármelyik buszmegállót jelölő ikonra kattintva a szoftver a bal oldali panelen megmutatja minden járathoz a legközelebbi indulási időpontokat.

 

A bal oldali menüben megadhatjuk a kiindulási és érkezési pontot cím vagy helyszín begépelésével, valamint a kívánt indulási vagy érkezési időt. Alapértelmezetten az „Indulás most” beállítással tervez a rendszer.

 

Másik lehetőség, ha a térképen egy adott pontra klikkelünk jobb egérgombbal. Ekkor a felugró menüből kiválasztható, hogy indulási pontként vagy célként kívánjuk megadni az adott helyet.

 

A bal oldali menüben a közösségi közlekedés opciót választva több alternatíva is megjelenik.

 

Egy konkrét javaslat kiválasztása után megjelennek a kombinált gyalogos-buszos közlekedés részletei.

 

A megállók száma előtti lefelé mutató nyílra kattintva listázhatjuk az összes útbaejtendő megállót.

 

A gyalogos navigáció részletei is megjeleníthetők hasonló módon. Ilyenkor a térkép a gyaloglással érintett területre nagyít, a bal oldali mezőben pedig részletes szöveges útbaigazítást olvashatunk.

 

FIGYELEM!

A HERE WeGo a BIOKOM Nonprofit Kft. Mobilitási Központjának menetrendi adatait veszi alapul. A városi közlekedés sajátosságai miatt az autóbuszok ezen menetrendtől akár jelentős eltéréssel is közlekedhetnek a valóságban. Kérjük, mindig vegye fentieket figyelembe utazásának tervezésekor!

Fejlesztőknek

A menetrendi adatok ún. GTFS formátumban kerülnek feltöltésre, mely nyílt forráskódú és a BIOKOM Nonprofit Kft. Mobilitási Központja szabadon letölthetővé és felhasználhatóvá teszi honlapján. A GTFS adatbázissal kapcsolatosan részletes - angol nyelvű - dokumentáció áll rendelkezésre, hasznos linkeket az alábbiakban szedtük csokorba:

Menetrendi adatbázisunk pedig innen tölthető le:

© BIOKOM Nonprofit Kft.

Betöltés...

kezdooldal